DR. NESTOROVIĆ: OVE MATERIJE IZBEGAVAJTE JER STIMULIŠU TEŠKE BOLESTI

Svojim bogatim dugogodišnjim znanjem i međunarodnim iskustvom doktor Nestorović vrlo često sugeriše, „uglavnom na nekonvencionalne načine“, kako da negujemo telo i um.

Pulmolog prof. dr Branimir Nestorović napisao je novi tekst za svoj blog. On se ovoga puta osvrnuo na štetnost današnjih sredstava za higijenu, i ukazao koje materije treba da izbegavamo.

U jednoj studiji, u 40 žena kojima su uklonjene dojke, u uzorcima tkiva su parabeni nađeni u 99 odsto uzoraka, što sugeriše uzročnu vezu sa sredstvima za kupanje.

Šamponi su danas proizvod bez koga se ne može zamisliti moderan čovek. Reklame za šampone naglašavaju značaj divne, guste i svilaste kose u socijalnom životu čoveka. Ono što ne govore je činjenica da šamponi često sadrže vrlo štetne materije. Šamponi nisu regulisani na isti način kao hrana, što znači da proizvođač u njih može staviti bilo šta.

Većina ljudi misli da toksične materije u njima nisu značajne, jer se stavljaju na kožu. Međutim, ovo je velika zabluda, jer se materije sa kože brzo i lako apsorbuju. Osim lokalnih neželjenih delovanja, koja se manifestuju svrabom i iritacijom kože ili kontaktnim alergijskim ekcemom, šamponi mogu da izazovu ozbiljne zdravstvene probleme.

Poznati toksični sastojci skoro svih šampona
Ovo su materije koje morate izbegavati (pažljivo pročitajte sastav šampona).

  1. Natrijum lauril sulfat (skraćeno SLS). Nalazi se u gelovima za tuširanje, pastama za brijanje i zubnim pastama. American College of Toxicology je potvrdio da SLS lako prordire kroz kožu i cirkuliše u organizmu do pet dana posle nanošenja na kožu, dok se u tragovima može naći i duže u mozgu, srcu, plućima i jetri. Članak objavljen u časopisu Journal of Investigative Dermatology pokazuje da SLS oštećuje kožu i kosu, dok jedna starija studija pronalazi sa dovodi do oštećenja DNK.

2.Natrijum lauret sulfat (SLES). Blizak srodnik SLS, često kontaminiran sa 1,4 dioksanom, koji je poznat karcinogen, a dovodi i do oštećenja bubrega. Dioksana nema na popisu sastojaka šampona, jer je deo proizvodnog procesa, a ne konačni sastojak. On ima jako dug poluživot u organizmu, jer se ne metabiliše dobro u jetri.

  1. Parabeni su prezervativi, čak i u veoma niskim dozama imaju izražena toksična dejstva. U jednoj studiji, u 40 žena kojima su uklonjene dojke, u uzorcima tkiva su parabeni nadjeni u 99% uzoraka, što sugeriše uzročnu vezu. Parabeni su takođe slični estrogeni (kao plastika), sa sličnim negativnim efektima.
  2. Parfemi zvuče veoma romantično, ali se uglavnom radi o nekoj od 3100 aromatičnih materapija (većina je jako toksična). Oštećuju jetru, centralni nervni sistem, povezivani su sa astmom, glavoboljom, gojaznošću itd. Većina parfema se dobija iz ftalata, o čijim štetnim efektima sam već pisao. Sporedni proizvod tokom sinteze parfema su dioksin i formaldehid (koji je takođe karcinogen).

Ispitivanje koje je uradila Environmental Working Group (EWG), organ potrošača u Evropi, pokazuje da u proseku jedan šapon ima oko 14 aromatičnih proizvoda, koji se fabrička tajna.

EWG sajt Skin Deep Cosmetics Database daje listu od 11,000 proizvoda koji sadrže mirise koji su toksični.

  1. Polietilen glikol (PEG). On se dodaje da bi šampon bio kremast. Dobija se iz petroleja, može biti takođe kontaminiran sa dioksanom i etilen oksidom (takođe karcinogen. PEG može dovedti do oštećenja fetusa.

Istraživači sa National Institutes of Health u SAD su utvrdili vezu između jednog sastojka šampona (metillizotiazolin ili MIT) i neuroloških oboljenja. Izlaganje trudnica ovoj materija dovodi do oštećenja mozga fetusa. Dovodi se u vezu sa Alchajmerovom bolešću i nekim drugim neurološkim poremećajima. Štetan efekat ispoljava tako što remeti komunikaciju između neurona.

Dakle čitajte deklaracije na šamponu, umesto što gledate atraktivno pakovanje.

Izbegavajte:

Etanolamine
Parabene
Okcinoksate
Oksibenzone
Formaldehidne prezervative (kvaternium-15, DMDM hidantoin, imidazolidinil urea, diazolidinil urea,polioksimetilen urea, natrijum hidroksimetil glicinat, 2- bromo-2-nitropropane-1,3-diol (bromopol),
Glioksal
SLS
SLES
Mirise

“Moja baba je prala kosu sa sapunom koji je sama pravila i ispirala sa žumancetom. Imala je kosu do pola leđa, glatku i sjajnu, do smrti (umrla je sa 89 godina)”, napisao je Nestorović na svom blogu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*