LIJEK JE ZA NAJOPASNIJE BOLESTI: Koristi se u obliku čaja, soka i ljekovitog meda…

Koristi se u obliku čaja, soka i ljekovitog meda…

 

Zova je jedna od najdostupnijih biljaka na našim prostorima. A da li ste znali da je nekim ljudima pomogla da izliječe i najopasnije bolesti?

 

Sve što treba da uradite je da pronađete drvo zove koje je udaljeno od zagađenja i da uberete njegove cjvetove, pa od njih napravite ljekoviti med, sok ili čaj.

 

Naši preci su decenijama koristili zovu u korist zdravlja, a pri tome su uživali u izuzetno ukusnim napicima.

 

Za zovu kažu da je jedna od najlekovitijih biljaka na svijetu jer sadrži velike količine flavonoida, karotena, vitamina C.

 

Do sada je poznato da zova liječi grip, zapušene sinuse, bronhitis, astmu i alergije. Takođe, dokazano je da sok od zove popravlja imunitet, pomaže kod dijabetesa i zatvora.

 

Čaj protiv kašlja:

Čaj

od suhih cvjetova zove liječi uporan i suh kašalj. Ovaj čaj možete da dajete i djeci, samo je važno da se prije posavetujete sa svojim ljekarom. Sve što treba da uradite je da cvjetove zove osušite na tamnom i suhom mjestu i da ih tako suhe smrvite u teglu i čuvate za čaj.

Losion za osetljivu kožu:

Losion do zove čini čuda za osjetljivu kožu. Pravi se tako što sa dvije šolje ključale vode prelijete 25 grama osušenog cvijeta zove i poklopite. Kada se ohladi, procijedite u čistu staklenu posudu i čuvajte u frižideru. Losionom natopite komadić vate i očistite lice. On umiruje i osvježava osjetljivu kožu. Losion od zove bi trebalo da upotrijebite tokom naredna tri dana.

Sok od zove:

Svi najradije tokom ljetnjih dana pijemo sok od zove. On se veoma jednostavno pravi. U 1 litru hladne vode potopite 20 cvjetova svježe zove. Neka stoji na hladnome mjestu (ali ne u frižideru) 24 sata. Procijedite, dodajte 800grama šećera i sok od 1 limuna i ostavite da odstoji još 24 sata. Povremeno promiješajte, da se šećer rastopi. Procediti kroz duplu gazu i sipati u boce. Ovaj sok se pije razrijeđen sa vodom (po vašem ukusu), a možete koristiti i mineralnu gaziranu vodu za pripremu soka.

Crna zova kao lijek u obliku meda:

Crna zova raste oko riječnih kanala i daje plod koji podsjeća na borovnice. Plodovi sazrijevaju krajem avgusta i početkom septembra. Plod treba da bude dobro zreo da bi imao ljekovita svojstva. Kada uberete bobice, operite ih i stavite u tegle, redajući naizmjenično jedan red bobica, pa jedan red šećera, dok se tegla ne napuni do vrha, prenosi. Čuvajte teglu na mjestu gde ima sunca, tako da može da dođe do vrenja. Nakon dvije nedjelje, teglu treba zatvoriti i staviti u frižider. Možete napraviti 2, 3 ili 4 tegle, ali morate imati najmanje dvije da biste imali dovoljno ovog lijeka do iduće godine. Uzimajte najmanje 1 kašičicu svakog jutra na prazan stomak, 10 minuta prije obroka. Oni koji su koristili ovaj lijek kažu da se organizam preporodi, ojača imuni sistem i spriječe mnoge bolesti.

Izvor: net

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*