Pred spavanje stavim rakiju na kosu – trik moje bake: Kad se probudite ujutro vidjet ćete čudo

Otkriću vam tajnu lijepe i bujne kose koju je meni, prije mnogo godina, moja baka ispričala kad sam je pitala kako joj frizura uvijek izgleda tako dobro. Nije u pitanju nikakav skup šampon niti balzam, već stara dobra rakija.

Ljubitelji dobre rakije jako dobro znaju onaj osećaj vatre u obrazima nakon što popiju koju čašicu, kao i često neprijatno rumenilo. Za sve to možete da se zahvalite činjenici da rakija podstiče cirkulaciju i, iako sigurno neće pomoći vašem organizmu ako je svakodnevno pijete u povećim količinama, može i te kako da vam bude saveznik kada je ljepota u pitanju – ali samo ako je ne pijete, već nanosite na kožu. I to kožu glave!

Fora je u tome što rakija podstiče cirkulaciju, pa ćete čim je nanesete na tjeme osjetiti osjećaj toplote i peckanja. Postupak nanošenja je veoma jednostavan: uzmite malo rakije (baka je uvijek držala u odvojenoj bočici u kupatilu) i nanesite je direktno na kožu glave.

Zatim prstima umasirajte tečnost kružnim pokretima, tako da se rasporedi po cijeloj glavi. Zatim glavu nagnite na dole (tako da vam kosa visi preko kolena) i nastavite na masirate još nekoliko minuta. Vrlo brzo ćete ojsetiti kako je koža topla, a blag osećaj peckanja ne treba da vas zabrinjava.

Pored toga što pospešuje cirkulaciju, rakija je moćno sredstvo za čišćenje kože, a upravo ovo je potrebno velikoj većini djevojaka danas. Naime, zbog svakodnevnog korišćenja hemijskih pakovanja, balzama, krema, pena, lakova, gelova, kapi, silikona, sprejeva, seruma i kojekakvih ampula, naša koža glave često trpi.

Sve što stavite na kosu zadržava se tu čak i nakon pranja, pa dolazi do prezasićenja i zapušenja pora. Ovo može negativno da utiče na rast kose i na njen kvalitet, a neretko dolazi i do pojačanog opadanja.

Upravo zato vam je s vremena na vreme potrebno nešto što će u potpunosti da očisti kožu od svega što se na njoj nakupilo – a rakija je najjeftinije i najzdravije rešenje.

Nakon što ste nanijeli pakovanje, kosu umotajte u aluminijumsku foliju, pa preko stavite kapu i pravac na spavanje. Sutradan je jednostavno operite dva puta šamponom i vidjeće da se miris uopšte neće osećati! A prvi rezultati se vide već nakon mjesec dana.

Možda ćete sad da se zapitate kako to da nanosite rakiju na glavu, kad je opšte poznato da alkohol isušuje kosu i kožu? Ako vam je to palo na pamet, prvo i prije svega – bravo, vi se očigledno dobro razumete u negu!

Ali, upravo zbog toga prilikom korišćenja ovog tretmana morate da se pridržavate tri pravila:

1. Rakija se nanosi samo na tjeme

Takle, ne po cijeloj kosi i NIKAKO na krajeve. Samo na kožu, kojoj ova količina rakije sigurno neće naškoditi. Zapravo, naši stari su na ovaj način liječili i perut i svakako su imali zdraviju i bolju kosu od nas. Uopstalom, ako ste spremni da svakog mjeseca nanosite opasne hemikalije u obliku farbe i blanša na kosu, zašto biste se plašili da će jedna kašika prirodne rakije da vam naškodi?

2. Uvijek je kombinujte sa uljem

Maslinovo, kokosovo, grožđano… Čak i suncokretovo, ako nemate ništa drugo kod kuće. Ovo će hidrirati kožu, a neće poništiti dejstvo rakije na cirkulaciju. Ulje zatim rasporedite i po dužini i o krajevima, jer je tim delovima kose uvek potrebno malo dodatne hidratacije.

3. Jednom do dva puta nedjeljno

Ovaj kućni tretmna nemojte praktikovati češće od toga kako bi biste previše opteretili kožu glave. Tretman kože glave rakijom namenjen je djevojkama koje žele da podstaknu rast kose, bilo da ona pojačano opada ili je jednostavno previše tanka.

Međutim, ukoliko imate psorijazu ili bilo koji ozbiljan problem za kožom glave, NIKAKO ne stavljajte ni jednu od kućnih maski bez razgovora sa dermatologom. Ovo važi čak i za „magično“ maslinovo ulje.

Izvor: 24sata

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*