SLOBODANKA PRELEŽALA KORONU I SAD JE STALNO UMORNA: Dr Nestorović savetuje – ono što NAJMANJE OČEKUJETE je jedini “lek”

Jedan od najčešćih simptoma nakon preležane korone je umor, a dr Nestorović je otkrio i kako možete sebi da pomognete!

Pedijatar-pulmolog i alergolog dr Branimir Nestorović bio je gost Jutarnjeg programa na TV Prva gde je govorio o svojoj novoj knjizi koja za temu ima, kako kaže, veoma malo istraženu epifizu (pinealnu žlezdu) i njene funkcije.

Dr Nestorović je odgovarao i na pitanja gledalaca koji su se uključivali u program uživo, tražeći savete za svoje zdravstvene probleme. Pa tako se javila gledateljka po imenu Slobodanka, a koja se požalila na tegobe nakon preležane korone.

Slobodanka iz Šapca je opisala svoje tegobe nakon korone. Ona ima hroničnu opstruktivnu upalu pluća a posle kovida (koji je prošao sa upalom pluća i relativno lakšom kliničkom slikom), javile su se neke nove tegobe. Neprestano se zamara, primetila je da joj je kosa drastično opala, javile su se alergije po telu, crvenilo kože, svrab… Šta je lek?

Zamaranje čest simptom svih plućnih bolesti jer nema dovoljno kiseonika i jedini lek je, malo smešno zvuči, fizička aktivnost“, otkrio je dr Nestorović.

“Baš obrnuto od odmora. Postoje programi fizičke aktivnosti za plućne bolesnike. Ovi pacijenti mogu neku teži fizički napor da obave, ali ne mogu na duže staze, zamaraju se, nemaju istrajnost. Šetnja je uvek najbolje rešenje za ovaj problem. Baš zato što se zamarete, brza šetnja je odlična”, kaže doktor.

Vreme u Srbiji se prolepšalo, a ove klimatske promene teško padaju mnogima. Da li je istina da  promene vremena utiču loše na imunitet?

“Svaka promena loše utiče na imunitet. Dugo smo mislili da je to posledica, a to sam i ja godinama pričao, vlažnosti vazduha, pritiska… A onda se pokazalo nešto vrlo interesantno. Meteorolozi su otkrili da se prilikom promena vremena menja elektricitet. Pa tako znamo da kada se dešavaju, asmatičari  dobijaju napade, epileptičari takođe, ljudi sa srčanim problemima, a posebno ako imaju pejsmekere imaju daleko više problema… Menja se elektricitet u vazduhu. A za sve to postoji vrlo prosto rešenje, a koje nije baš zgodno jer je zima, a to je da hodate bosi. To je neki vid uzemljenja. Između glave i nogu ima skoro 300 volti statičkog elektriciteta. Kad ste bosi, a to možete na primer u kući, dok hodate dolazi do ‘razelektrisanja’”, objasnio je profesor.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*