SMATRA SE INFUZIJOM ZA ČITAVO TIJELO: Jača želudac, poboljšava probavu i krvnu sliku, protiv čireva i kostobolje…

Jača želudac, poboljšava probavu i krvnu sliku, protiv čireva i kostobolje… Ne zaboravite da prvo proljetno lišće ovog stabla uberete i iskoristite za moćni čaj koji čisti cijeli organizam. Koristi se najviše 10 dana i to u proljeće!

Ljekovita svojstva oraha poznata su mnogima. Orah je čarobna biljka koju je moguće koristiti na nevjerojatan broj načina, ne samo plod, već i ljuske, koru, grane, listove, deblo. Ruski znanstvenik Mičurin prozvao je orah “voćkom – kombinatom” jer se kod oraha koristi sve: i lišće, i pupoljci, i mladi, nezreli orasi, i ljuska mladih oraha, i zreli plodovi i drvo.

Listovi oraha su također izuzetno ljekoviti, stoga ne zaboravite da prvo proljetno lišće oraha uberete i iskoristite za moćni čaj koji čisti cijeli organizam. List sadrži tanin, ulje žućkaste boje, kiseline te tvari ljutog i gorkog ukusa. Od lišća se mogu spravljati sirupi, ekstrakti, tinkture, ali i boje za kosu i kožu, kozmetičke kreme i ulja za sunčanje. Lišće je najbolje upotrijebiti dok je zeleno i svježe. Listovi oraha imaju i insekticidno djelovanje. Svježi listovi oraha jakim mirisom tjeraju mrave, moljce, uši, stjenice i druge kukce.

 

Čaj od mladog lišća oraha kojem se dodaje med upotrebljava se kao sredstvo za detoksikaciju organizma, jačanje želuca i poboljšavanje probave i krvne slike, protiv čireva, kostobolje, gnojnih rana te za ispiranje i oblaganje upaljenih očiju. Savršeno čisti krv, poboljšava metabolizam i liječi cijelo tijelo.

Listovi oraha sadrže askorbinsku kiselinu, vitamin B1, glikozide, flavonide, karoten i druge korisne supstance. Toniraju i smiruju kožu, pomažu u zarastanju rana, djeluju kao laksativ. Preporučuju se kada ste iscrpljeni, kod dijareje, avitaminoze, zaraznih bolesti. Čaj od lista oraha preporučuje se i dojiljama kako bi povećale laktaciju i spriječile mastitis.

Kako se priprema i koristi čaj od listova oraha: Listove oraha odvojite od peteljki i osušite ih (3-7 dana u zatvorenom i dobro ventiliranom prostoru, raspoređeno u tanki sloj, povremeno okretati, kad se osuši staviti u papirnatu vrećicu). Ako želite vratiti energiju i osnažiti tijelo, čaj do lišća oraha pijte 3 do 4 puta dnevno, ali malim gutljajima i to samo po jednu žlicu.

Ovako se spravlja: Jednu veliku žlicu suhog lišća oraha kuhati na lagano 15-ak minuta u 400 ml vode. Nakon toga se procijedi i pije po jedna žlica 3 do 4 puta dnevno. Čaj se može koristiti i kao tonik za kožu, ali i kao tretman za čišćenje rana. Čaj od listova oraha za krv, šećer i metabolizam:

Čaj od lista oraha liječi i čisti krve žile, smanjuje šećer u krvi i poboljšava metabolizam.

 

U ovu svrhu čaj se kuha ovako:

 

1 žlica smrvljenih suhih listova oraha prelije se s jednom šoljicom vrele vode.

 

Čaj neka odstoji jedan sat, a zatim se procijedi i pije se po pola šoljice 4 puta dnevno (znači da je potrebno skuhati 2 šoljice ovog čaja).

 

Uvarak od lišća oraha:

 

Za liječenje kožnih oboljenja (ekcema, lišajeva, gnojnih osipa) skuhajte uvarak od listova oraha tako što ćete 5 žlica mljevenih i suhih listova oraha preliti s pola litre vode i kuhati na laganoj vatri oko 15 minuta.

 

Kada se ohladi, procijedite čaj i sa njim premažite problematična mjesta na koži nekoliko puta dnevno.

 

Izvor: net

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*