Stručnjaci kažu da je najzdravije voće – čuva srce, reguliše krvni pritisak, jača kosti

Bobičasto voće je veoma bogato vitaminima, mineralima i antioksidantima koji čuvaju zdravlje i štite od negativnog delovanja oksidacije i slobodnih radikala.Bobičasto voće koje većina ljudi voli svakako su borovnice. Često ih obeležavaju kao superhranu, sa malo kalorija jer su neverovatno dobre za ishranu i zdravlje.
Predstavljamo četiri razloga zašto bi ovo voće trebalo da postane deo vašeg dnevnog menija.

 Jačaju kosti:Bogate su kalcijumom, gvožđem, magnezijumom, manganom, cinkom i fosforom, koji su ključni za zdrave kosti.

 Nega kože:Antocijanin borovnicama pomaže u borbi protiv oksidativnog oštećenja DNK, dok je obilje vitamina C veliki faktor u izgradnji kolagena. Zbog toga redovna konzumacija može pomoći u smanjenju znakova starenja, bora, staračkih pega i akni.Smanjuju loš holesterol:Istraživanja kažu da vlakna i antioksidanti mogu da pomognu u rastvaranju lošeg holesterola. Studije otkrivaju da svakodnevna upotreba borovnica u ishrani pomaže u poboljšanju krvnog pritiska i ukočenosti arterija kod žena.

.Održavaju zdravlje kardiovaskularnog sistema:Borovnice se sastoje od polifenola koji imaju antioksidantno i antiinflamatorno svojstvo, te mogu doprineti zdravlju srca i smanjenju drugih srčanih tegoba. One takođe mogu da regulišu krvni pritisak.

Izvor: b92.net

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*