BANANE: Riješavaju ove zdravstvene probleme, bolje od bilo kakvih lijekova…

Banane sadrže velike količine prirodnih vlakana i prirodni šećer koje ih čine najboljom užinom koja vam brzo vraća energiju.

Istraživanja su dokazala da je ovo voće korisno pri uklanjanju problema zbog kojih obično uzimamo lijekove.
1. Nadimanje i zatvor
Banane sadrže pektin koji ubrzava probavu i na taj način pomaže pri izbacivanju toksina iz organizm i stimulišu rad crijeva. Vlakna banana djeluju kao prirodni laksativ u slučaju zatvora.
2. Stres
Stres je bolest koja konstantno ima veliki uticaj na naše zdravlje. Problem koji stres može izazvati jeste i proljev. Naime, konzumiranjem banana, rad srca se nomalizuje, šalje dovoljno kisika do mozga i tako reguliše optimalne količine vode u organizmu.

3. Krvni pritisak
Naime, visok unos natrijuma i soli, a nizak unos kalijuma u organizam ima negativan uticaj na naš krvni pritisak. Zbog toga e jako važno da konzumirate banane, jer sadrže ovaj mineral. Preporučuje se konzumiranje jedne banane svako jutro kako bi se smanjio rizik od povećanja krvnog pritiska.
4. Depresija
Triptofan je oblik proteina koji se nalazi u bananama. Ovaj protein zapravo stimuliše oslobađanje serotonina ili “hormon sreće”. Da bi se nivo serotonina povećao, potrebna je samo jedna banana kako biste se osjećali bolje, smirenije i sretnije.
5. PMS
Banane su bogat izvor vitamina B6 koji ima pozitivan efekat na nivo glukoze u krvi. Istraživanja su dokazala da su vitamini B grupe smanjuju bol u stomaku i grudima, te pozitivno utiču na promjene raspoloženja.

Izvor: novi.ba

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*