ČULI STE ZA ARONIJU? Evo kako od nje možete pripremiti sok i kvalitetan liker

Aronija je postala poznata i kod nas, a sve je više voćara koji su odlučili zasaditi baš nju. Ona je jedna od najzdravijih namirnica za koje znam.
Baš zato sam sa vama odlučila podijelite ove recepte za sok i liker od aronije.
Domaći sok od aronije
Klasični sok od aronije sadrži samo tri sastojka, a to su bobice aronije, voda i šećer. Ovaj je recept za sok od aronije iznimno jednostavan i možete pripremiti vlastiti sok od aronije u tren oka.

Od sastojaka nam treba:
300 g bobica aronije
750 ml vode
200 grama šećera
Sok se sprema ovako:
200 grama šećera otopiti na laganoj vatri u 300 mililitara vode.
Bobice aronije dobro oprati od prašine i nečistoća. Također odstraniti i peteljke koje se nalaze na bobicama.
300 grama bobica aronije staviti u blender ili sokovnik i dodati vodu s otopljenim šećerom (300 mililitara) i ostatak vode (450 mililitara). Ako nema svježih bobica aronije, dobro će doći i smrznute bobice. Miksati smjesu sve dok se bobice u potpunosti ne pomiješaju s vodom. Smjesa mora biti tekuća, bez imalo komadića voća. Sok preliti u posudu i kuhati na laganoj vatri dok ne zavrije. Smanjiti vatru i na kuhati još 5 minuta. Procijediti sok kroz gazu te uliti u dobro oprane staklene boce. Ova je količina dovoljna za otprilike 1 litru soka od aronije.

Recept za liker od aronije:

Bit će nam potrebno:

  • 1 kg aronija
  • limun
  • komad đumbira
  • 1 kg šećera
  • 4 vanil šećera
  • 2 štapića cimeta
  • 20 ak cijelih klinčića
  • 2 l rakije

Pravi se ovako:

Prvo si pripremite veliku teglu koju ste prethodno oprali. Trebala bi biti sa što širim grlom, da sve što ide u liker možete staviti u nju.
Operite aroniju i pripremite si ostale sastojke. Limun narežite na komade. Korijen đumbira ogulite i također izrežite na manje komade. U teglu stavite sve suhe sastojke pa zalijte rakijom. Lagano sve promiješajte.
Teglu dobro zatvorite poklopcem ili celofanom i gumicom, kako vam alkohol nebi ishlapio.
Povremeno sve zajedno promiješajte. Rakija će s vremenom mijenjati boju, na suncu ju trebate držati 6 tjedana.
Nakon što prođe oko 6 tjedana odnosno dok se šećer skroz ne otopi, liker ocijedite kroz sito, zatim čisti liker kroz ljevak ulijte u čiste boce.
Takođe vam spremam i bonus recept za sok od aronije bez šećera: Sok od aronije možete vrlo jednostavno pripremiti sami u svojoj kuhinji. Sve što vam je potrebno za jednostavnu i veoma zdravu verziju soka od aronije su bobice aronije, svježi ili smrznuti, hladna voda i sokovnik ili blender.

Trebat će nam:
300 g bobica aronije
750 ml vode
Priprema se ovako: Bobice aronije dobro oprati od prašine i nečistoća. Također odstraniti i peteljke koje se nalaze na bobicama.
300 grama opranih bobica aronije staviti u blender ili sokovnik i dodati 750 mililitara vode. Ako nema svježih bobica aronije, poslužit će i smrznuti plodovi.
Miksati smjesu tako dugo dok se bobice u potpunosti ne usitne i ne pomiješaju s vodom. Smjesa mora biti potpuno tekuća, bez komadića voća.
Dobivenu smjesu preliti u lonac i kuhati dok ne zavrije. Nakon toga smanjiti vatru i na laganoj vatri kuhati još 5 do 10 minuta.
Procijediti dobiveni sok kroz cjedilo ili gazu te uliti u dobro oprane staklene boce.
Ova je količina dovoljna za otprilike 1 litru soka od aronije. Ako želite veću količinu soka, upotrijebite veću ili manju količinu namirnica, ovisno o želji. Iskoristite i vi sve moći aronije.

Tekst: mojazimnica.hr

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*