ČUVENI NARODNI LIJEK: Neobično ljekovita biljka obiluje žutim sokom koji curi kada je otkinete…

Rusa nije samo čuveni narodni lijek protiv bradavica, već se koristi i za čišćenje jetre, protiv astme, želudačnih i tegoba sa žučnom kesom.

Šta je Rusa:

Rusa ili rosopas, lastina trava, lišavica, lišajnica, zmijino mlijeko, lastavičina suza (Chelidonium majus) je neobično ljekovita biljka koja obiluje žutim sokom koji curi kad je otkinete.

Vjeruje se da laste svojim mladuncima mažu oči ovim sokom kako bi progledali (otuda i njeno latinsko ime: cheliodon na starogrčkom znači lasta). Vjekovima se ova biljka koristi u narodnoj medicine za liječenje katarakte i konjuktivitisa.

Rusa ima mnogostruko dejstvo:

Stimuliše jetru, ublažava želudačne tegobe i bolove žučne kese, otklanja bradavice, a u kombinaciji sa koprivom i dobričicom umiruje simptome alergija. Ruski naučnici potvrdili su viševjekovno narodno povjerenje u rusu kad je u pitanju liječenje nekih težih bolesti. Rusa ulazi i u sastav čajnih mješavina za liječenje astme, bronihitisa i upornog kašlja zahvaljujući alkaloidu helidoninu koji sprječava spazam.

Biljka sadrži i proteolitičke enzime, gorke materije i malo etarskog ulja. Tronedeljna kura čajnom mješavinom ruse, nane i maslačka je odličan način da očistite jetru i krvne sudove. Ova kura posebno se preporučuje osobama koje pate od psorijaze i ekcema.

Liječenje bradavica:

Za liječenje bradavica upotrebljava se svjež sok ruse koji se nanosi direktno na bradavicu ili tinkutra ruse.

A koja se priprema na sljedeći način:

Čistu teglu od 250ml napununiti svježom iseckanom rusom pa preliti jabukovim sirćetom. Zatvoriti i ostaviti da stoji mjesec dana na tamnom mjestu uz češće mućkanje. Procediti i nanositi na bradavice tri puta na dan. Takođe, ovom tintkurom možete nakvasiti komadić gaze i pričvrstiti je zavojem ukoliko imate više bradavica na malom području. Gazu je potrebno mijenjati 2 puta na dan. Preporučljivo je i piti ovu tinkturu (1 kafena kašičica na dan razblaženo vodom). Rusu bi trebalo upotrebljavati obazrivo i strogo se pridržavati propisanih doza i vremenskog trajanja terapije.

RECEPTI:

Čajna mješavina za čišćenje jetre:

Sastojci:

– rusa (Chelidonium majus) 50g

– korijen malsačka (Taraxacum officinale) 50g

– nana ili metvica (Mentha piperita) 50g

Priprema:

Sve biljke pomješati, pa uzeti 2 supene kašike smjese i preliti sa 500ml ključale vode, promješati, poklopiti i ostaviti da odstoji 20 minuta.

Primjena:

Procijediti i popiti nezaslađeno u toku dana. Terapija uzimanja ili pijenja ovoga čaja traje tri sedmice.

Čajna mješavina protiv astme i alergija:

Sastojci:

– rusa (Chelidonium majus) 50g

– dobričica (Glechoma hederacea) 50g

– bokvica (Plantago major) 50g

Priprema:

Sve biljke pomješati, pa uzeti 2 supene kašike smjese i preliti sa 500ml ključale vode, promješati, poklopiti i ostaviti da stoji 15 minuta.

Primjena:

Procijediti i popiti po želji zaslađeno medom u toku dana. Piti dvije sedmice pa napraviti pauzu sedam dana, a zatim sve još jednom ponoviti.

Izvor: snagabilja

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*