Da li vam se tijelo iznenada trzne kad uhvatite prvi san?: Evo šta trebate znati!

Da li vam se nekada dogodilo da se vaše tijelo iznenada trzne u trenutku kad taman hvatate prvi san?Ne brinite, ovo je uobičajena pojava, a naučnici su konačno ustanovili o čemu se radi.Ponekad se možete osjećati kao da padate s velike visine. Ljudi posvuda su na različite načine pokušali objasniti taj osjećaj. Svi smo to doživjeli na drugačiji način, ali konačni rezultat je da ćete završiti buđenjem iz svog stanja mirovanja.

Prije svega, stručnjaci vjeruju da postoje neki vanjski uzroci koji mogu povećati vjerojatnoću za trzanje, kao što su kofein i duhan. Preporučeno je da ne pijemo kafu nekoliko sati pred odlazak u krevet jer bi time mogli povećati svoje šanse za podlijeganje pojavi.

Neki stimulansi kao što su adderall ili Ritalin mogu imati sličan efekat. Nedostatak sna također je okidač. Trzanje se obično događa kada neko zaspe prebrzo od iscrpljenosti.

U prvim fazama sna, vaši otkucaji srca i disanje usporava brzo. Ponekad, kada je neko stvarno iscrpljen, mozak nastavlja kroz ove faze sna prebrzo i to ga zbunjuje. Tada tijelo brzo reaguje sa hemikalija koje uzrokuju da se probudite sa trzajem.

Alina Gonzales na internetu je podijelila metodu koja joj je pomogla da zaspe brzo, a tajna je u metodi disanja “4-7-8”.

Alina je ovaj savjet dobila od žene koja već dugo sprovodi seanse meditacije i posjeduje licencu za obavljanje zdravstvene prakse.Trebate uraditi sljedeće:Smjestite se u ležeći položaj, tako da vam bude udobno i toplo.Zatvorite oči i duboko udahnite vazduh kroz nos. Udisaj punim plućima treba da traje pune 4 sekunde.

Nakon toga zadržite vazduh, odnosno dah u plućima, punih 7 sekundi.Nakon toga počnite lagano da ispuštate vazduh iz pluća kroz usta u trajanju punih 8 sekundi.Zatim ponovite cijelu proceduru 4-7-8.

Dok ovo radite možete brojati sekunde u sebi i pratiti postupke disanja.Ova vježba će usporiti vaš srčani ritam i smiriti vas, a vi ćete zaspati u kratko vrijeme.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*