Kada bolno mjesto treba grijati, a kada hladiti

Svi mi kad-tad osjećam bol izazvanu nekom bolešću ili ozljedom. Od pamtivijeka se takve tegobe rješavaju oblozima. No, postoje hladni i topli oblozi. Važno je znati kada primjenjujemo koje kako ne bismo napravili više štete nego koristi. Isto se odnosi i na kreme za grijanje ili hlađenje koje možemo kupiti u ljekarni.

Toplina je bolja kada je riječ o dugotrajnim i kroničnim bolovima, obično onima koji traju više od šest tjedana. Artritis dovodi do trošenja i oštećenja hrskavice u zglobovima, a u tim slučajevima preporučuju se topli oblozi jer toplina opušta zglobove i mišiće.

Led je efikasan kod bola izazvanog svježim ozljedama te smanjuje upale. Kada osoba ima glavobolju, bol se javlja u živcima i krvnim žilama u mozgu, a olakšanje donosi primjena hladnih obloga, bilo da je riječ o ledu ili hladnim oblozima.

Ljudi često rabe hladne obloge kako bi smanjili bol koji izaziva ukočenost vrata, no ispravno je koristiti se toplinom za opuštanje mišića.Ako pak istegnete mišić ili ozljedite tetive, potrebno je da nanesete hladne obloge kako biste ublažili upalu i bol. Međutim, kada prođe upala, mišići mogu biti kruti, tako da za njihovo opuštanje treba upotrijebiti tople obloge.

Slično je i pri istegnuću ili kidanju ligamenata u zglobovima. Prvo se rabe hladne, a potom tople obloge.Kod upale tkiva koja povezuju mišiće i kosti (tendinitis), možete si pomoći nanošenjem leda.

izvor dnevno.hr

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*