KINESKI BIOLOŠKI SAT BEZ GREŠKE POKAZUJE ŠTA NIJE U REDU U TIJELU: Evo kako da sami otkrijete koji vam organ ne radi dobro!

Ukoliko postoji bilo kakav problem ili disbalans u vašem tijelu, na ovaj način ćete to otkriti.

Kineski biološki sat pokazuje intervale po kojima energija cirkuliše kroz dijelove našeg tijela, a svaka dva sata u danu najjača je u određenom dijelu. Ako postoji neki problem, simptomi će u tom razdoblju biti najizraženiji.

Meridijani su kanali, poput krvnih žila, kojima prolazi životna energija (prana, chi, qi..) i pri tom utiče na pravilan rad čitavog tijela i razmenu čestica u njemu. Glavnih meridijana ima 12 i svaki pripada pojedinom organu prema kojem nosi ime i koji određuje njegove funkcije. To su meridijan pluća, debelog crijeva, želuca, slezene, srca, tankog crijeva, mokraćnog mehura, bubrega, osrčja, trostrukog grijača, žučne kese i jetre.

Prema teoriji yin/yang, meridijani se dele u 6 parova – 6 yin i 6 yang meridijana.

Yin meridijani obuhvataju pune organe koji vrše funkcije prikupljanja, čuvanja i prerade hrane i energije u organizmu: pluća, slezena, srce, bubrezi, srčani dio i jetra.

U yang meridijane spadaju šuplji organi čija je funkcija razmjena, izlučivanje: debelo crijevo, želudac, tanko crijevo, mokraćni mehur, trostruki grijač i žučni mehur.

Po pravilima kineske medicine i po zakonu ritma, svaki meridijan koji odgovara određenim organima i telesnim funkcijama, u ciklusu od 24 sata radi “punim snagom” i to 2 sata, dok 12 sati kasnije, takođe za vreme od 2 sata – se odmara tj. ima najniži stepen aktivnosti.

Doktor u kineskoj medicini će prvo pitati pacijenta u koje doba dana se pojavljuju simptomi neke bolesti ili poremećaja u tijelu. Po tome će znati u kojem dijelu tela je problem, odnosno energija cirkuliše otežano ili gde je previše energije, što takođe nije dobro.

Nije loše pratiti biološki sat i zapisivati u koje doba dana se pojavljuju tegobe, poput umora, bolova i slično. Takođe, dobro je zabilježiti i vrijeme u kojem imate najviše energije i kada se budite tokom noći – i to ukazuje na problem s određenim dijelom tijela.

Vrijeme maksimalne funkcije:

Od 1 do 3 h JETRA: (detoksifikacija, mišići i oči) Od 3 do 5 h PLUĆA (koža) Od 5 do 7 h DEBELO CREVO (asimilacija, eliminacija, koža) Od 7 do 9 h ŽELUDAC (limfa, hrana i probava) Od 9 do 11 h SLEZINA, GUŠTERAČA (limfa, hrana i probava) Od 11 do 13 h SRCE (arterije, cirkulacija krvi) Od 13 do 15 h TANKO CRIJEVO (probava, asimilacija, arterije) Od 15 do 17 h MEHUR (kosti, zubi, eliminacija, čišćenje) Od 17 do 19 h BUBREZI (kosti, zubi, uši, filtracija, eliminacija) Od 19 do 21 h SRČANI OMOTAČ (stezanje krvnih žila) Od 21 do 23 h TROSTRUKI GREJAČ (termoregulacija) Od 23 do 1 h ŽUČ (probava, mišići, oči)

Vreme minimalne funkcije ili odmora:

Od 1 do 3 h TANKO CREVO (probava, asimilacija, arterije) Od 3 do 5 h MEHUR (kosti, zubi, eliminacija, čišćenje) Od 5 do 7 h BUBREZI (kosti, zubi, uši, filtracija, eliminacija) Od 7 do 9 h SRČANI OMOTAČ (stezanje krvnih žila) Od 9 do 11 h TROSTRUKI GREJAČ (termoregulacija) Od 11 do 13 h ŽUČ (probava, mišići, oči) Od 13 do 15 h JETRA (detoksifikacija, mišići, oči) Od 15 do 17 h PLUĆA (koža) Od 17 do 19 h DEBELO CREVO (asimilacija, eliminacija, koža) Od 19 do 21 h ŽELUDAC (limfa, hrana, probava) Od 21 do 23 h SLEZINA, GUŠTERAČA (limfa, hrana, probava) Od 23 do 1 h SRCE (arterije, cirkulacija krvi)

Kada je jedan organ na svom vrhuncu energije, onaj na suprotnoj strani biološkog sata (12 sati razlike) nalazi se na najnižem energetskom nivou.

Npr. između jedan i tri sata jetra dostiže svoj vrhunac, a tanko crijevo je na najnižem nivou energije.

Zato, ako jedemo kasno noću, hrana se ne apsorbuje dobro u tankom crijevu, znači, treba izbjegavati neke aktivnosti u vreme kad je energija organa uključenog u tu aktivnost najniža.

Ako postoje bolesti viška energije koji opterećuju dotični organski sistem, oni u to vreme pokazuju najjače simptome i to je vrijeme pogodno da se uzimaju sredstva za smanjenje suvišne energije.

Ako naprotiv dotični organi u to maksimalno vrijeme pokazuju slabost treba ih jačati.

Prirodna medicina raspolaže sa mnoštvom sredstava kojima se može intervenisati i u slučaju viška, kao i manjka energije bilo akupunkturom, homeopatijom, ljekovitim biljem, kao i drugim sredstvima.

Novi.ba/Stil.s

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*