OVAKAV ZNAK NA KOŽI SE JAVLJA PRIJE SRČANOG UDARA: Znak koji vam može spasiti život, ako ga primijetite odmah doktoru!

Najčešći simptomi srčanog napada uključuju bol u grudima, otežano disanje i osjećaj mučnine. Međutim, naučnici su ustanovili da postoji jedan simptom koji se javlja ranije i koji može da pomogne u sprječavanju fatalnih posljedica.

Srčani udar nastaje zbog nedovoljnog dotoka krvi do srca, ali i uslijed nakupljanja masnih naslaga u arterijama koje, takođe, blokiraju dotok krvi.

Infarkt može da ima i fatalne posljedice, a kako bi se one izbegle potrebno je na vreme reagovati. Pacijent kome se ukaže lekarska pomoć na vrijeme ima znatno veće šanse da preživi.

Istraživanje je ukazalo da osip na koži može biti najraniji znak koji ukazuje da vam predstoji srčani udar. Ova promena zapravo izgleda baš kao osip, a u stvari je riječ o naslagama holesterola, prema tvrdnjama Američke akademije za dermatologiju.

Kada masne naslage zakrče arterije, višak holesterola se skladištiti u nekom drugom dijelu tijela.

“Znakovi se mogu pojaviti na koži ili noktima. Iznenadne promene na koži poput sitnih izbočina ili osipa govore da imate nagli rasat holesterola. Ove promjene se dešavaju kao posljedica visokog nivoa triglicerida u krvi”, kaže doktor Majk Moris.

“Mogu se javiti i crvene ili ljubičaste linije na prstima, ispod noktiju. To su zapravo oštećenja krvnih sudova koja nastaju pred infarktnog stanja”.

Ako primetite ovu neobičnu promjenu najboje bi bilo da posetite kardiologa i provjerite zdravlje srca, savjet je ljekara. prneosi “Novi“.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*