Ove promene na telu su pokazatelji OPASNIH BOLESTI

Čak 70 posto slučajeva raka dojke otkrivaju sami pacijenti. Gotovo svaka žena zna kako može proveriti grudi, no vrlo malo njih zna kako da proveri stanje oka, jezika i kože. Donosimo vam zato signale na koje biste trebali obratiti pažnju kako biste ostali zdravi.

Ovo su 5 promena u telu koje mogu biti znakovi ozbiljnih zdravstvenih problema.

NAGLO STE SMRŠALI

Razlozi za iznenadne promene u težini mogu biti različiti:

Poremećaji štitne žlezde mogu dovesti do toga da ona proizvodi previše ili nedovoljno hormona, što može da rezultuje drastičnim promenama težine.

Nedostatak sna takođe može biti još jedan razlog. Budući da vaše telo percipira nedovoljno sna kao stres, ono počinje da troši rezerve masnoće.

Fluktuacija telesne težine takođe može biti uzrokovana hormonalnim disbalansom koji je posebno vidljiv pre početka ciklusa. U tom slučaju, preporučuje se da posetite ginekologa, ali i da proverite nivo hormona.

MODRICE NA TELU BEZ IKAKVOG RAZLOGA

Ako se masnice, bez ikakvog razloga, često pojavljuju na vašem telu, to je znak da nešto u vašem organizmu ne radi ispravno. Masnice se mogu pojaviti iz raznih razloga, poput nedostatka vitamina ili bolesti povezanih s krvlju.

Nedostatak vitamina C, na primer, može dovesti do problema s metabolizmom koji mogu uzrokovati pojavu modrica.

Vaskulitis takođe može biti jedan od razloga. Reč je o upali krvnih sudova, a uzrokuje promene na zidovima krvnih sudova, uključujući zadebljanje, slabljenje, sužavanje i ožiljke.

Smanjenje broja trombocita (ćelije odgovorne za zgrušavanje krvi) i njihovo brzo raspadanje mogu dovesti do pojave masnice. Najbolje je da se posavetujete s lekarom.

JEZIK

Boja vašeg jezika može ukazati i na prisutnost različitih bolesti.

Beli sloj označava da postoje problemi s probavom. Ako je vaš jezik uvek beli i često imate bolove u stomaku, trebalo bi što pre da posetite gastroenterologa.

Problemi s jetrom ili žuči mogu uzrokovati žuti jezik prekriven vrlo debelim slojem. U ustima se može pojaviti i gorak okus. Kao i kod ostalih slučajeva, preporučujemo da posetite lekara ako primetite ove simptome.

Sivo žućkasti sloj na jeziku pojavljuje se kod hroničnih bolesti creva ili kada je telo dehidrirano.

NOKTI

Nokti su po pravilu glatki, ravni i imaju istu boju. Ako primetite da su vam nokti deformisani ili je došlo do promene u boji, to može biti iz nekoliko razloga:

Ako se na noktu pojavljuju žute, smeđe ili crne mrlje i pruge, to je signal gljivične infekcije. Idite kod dermatologa – on će identifikovati vrstu gljivica te će vam naći odgovarajući tretman lečenja.

Imajte na umu da nedostatak vitamina D, B1, kalcijuma i gvožđa takođe može dovesti do promena na noktima

Bele mrlje na noktima, lomljivost i mala udubljenja mogu biti znak reumatizma. Ne zaboravite da posetite dermatologa kako biste otkrili razlog deformacije.

DESNI

Ako zdrave desni odednom postanu crvene ili natečene, onda je to alarmantan signal.

Gingivitis je bolest kada se sluznica upali oko određenog zuba. To uzrokuje krvarenje desni i možete osetiti bolne reakcije na hladnu i vruću hranu.

Parodontna bolest uzrokuje polagano propadanje desni. Koreni zuba postaju nepokriveni i ostaju nezaštićeni dok se pukotine između zuba povećavaju.

Ukoliko primetite ove promene odmah posetite zubara.

izvor dnevno.rs

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*