PIJTE GA UMJESTO VODE: Samo 1 litar dnevno ovog napitka može da izliječi čitav spektar tegoba…

Samo 1 litar dnevno ovog napitka može da izliječi čitav spektar tegoba…

Kefir je svojevrstan prirodni antibiotik, a konzumiranje ovog napitka može vam pomoći da se riješite brojnih zdravstvenih tegoba. Na prvom mjestu se bori za zdravu crijevnu floru, a to je pola zdravlja, no tu je tek početak blagotvornih svojstava koje kefir pruža.

Smanjuje rizik od upalnih procesa u tijelu, odličan je za detoksikaciju ali i mršavljenje. Takođe se bori protiv alergija, anemije, gastritisa, čira na želucu, lijenje stolice, visokog pritisak i određenih nadražaja jetre.

Jeftin, a tako moćan:

Kefir može da se pije u prilično velikim količinama – gotovo do 1,5 litar dnevno, a lakše se i brže vari od od mlijeka. Dok se kuhano mlijeko zadržava u želucu oko sedam sati, kefir iz masnog mlijeka zadržava se 4,5 sata, a iz obranog mlijeka 3 sata, a vodeni kefir oko 2 sata.

Imajte na umu i da nije svaki kefir isti:

Industrijski proizveden napitak nema koktel sastojaka kao onaj domaći, koji možete i ručno da pripremite.

Inače, veruje se da ovaj napitak vodi porijeklo sa Kavkaza, gdje ga i djeca i odrasli piju praktično umjesto vode. Samo ime kefir je dobio od turske riječi “keyif” koja znači zadovoljstvo, a odnosi se na osjećaj organizma nakon konzumiranja. Za terapeutsko dejstvo kefira zadužena je njegova mikroflora, odnosni kefirna zrnca, te laktična kiselina koja ide uz njih.

Kefirna zrnca ili kefir gljiva izgledom podsjeća na karfiol, a naziva se još i tibetanska gljiva i upravo je ona zadužena za ljekovitost kefira! Obratite pažnju – ona se ne nalazi u kupovnom kefiru!

Dakle, ako se odlučite da pijete kefir imate tri mogućnosti:

– kefir iz masnog mlijeka

– kefir iz obranog mlijeka

– vodeni kefir (kao naša slika)

Izvor: net

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*