Pomaže kod mnogih tegoba: Ovaj začin je simbol bogatstva i čarobni lijek

Kopar (lat. Anethum graveolens) jednogodišnja je biljka poznata i kao anita, koper, koprić, dil, mirođija.Pradomovina kopra je zapadna Azija, ali se zahvaljujući osobitom okusu i ljekovitosti proširio cijelom Europom.Spominje se još u egipatskim starim tekstovima, a u staroj Grčkoj i Rimu smatrao se simbolom bogatstva i univerzalnim lijekom.

Antički grčki liječnik Hipokrat spominje ga kao sredstvo za održavanje higijene i zdravlja usne šupljine.Kopar je u narodnoj medicini poznat kao svestrani lijek koji pomaže kod nesanice, kašlja, spore probave, mučnine, bolova, artritisa i poremećaja menstrualnog ciklusa

Narodna vjerovanja nisu zaboravljena, a ljekovitost kopra potvrdila su i znanstvena istraživanja.Ljekovita svojstva kopra.Kopar je puno više od običnog začina. Zahvaljujući bogatom mineralnom i vitaminskom sastavu te snažnim monoterpenima i flavonoidima kopar ima visoke ljekovite i nutritivne vrijednosti.

Od minerala sadrži kalcij, željezo, magnezij, fosfor, cink, bakar i mangan. Također, kopar sadrži vitamine A i C, vitamin B6, tiamin, riboflavin, niacin, pantotensku kiselinu i folnu kiselinu. Ljekovitost kopra poznata je već nekoliko tisućljeća.

Osim narodne medicine i znanstvena su istraživanja potvrdila da kopar pomaže kod:

Loše probave– nesanice– oslabljenog imuniteta– kašlja, prehlade i gripe– lošeg apetita– štucavice– zadaha– bolova uzrokovanih artritisom– oslabljenog rada jetre– čišćenja krvi– mučnine– poremećaja menstrualnog ciklusa

8 iznenađujućih dobrobiti kopra

1.Rješava probavne probleme:Kopar pomaže kod tegoba loše probave, mučnine, grčeva i proljeva. Aktivira izlučivanje žuči i probavnih sokova, a ujedno stimulira i peristaltiku crijeva te sprečava nastanak plinova.Sprečava nesanicu:Kopar se od davnina koristi kao lijek protiv nesanice. Izaziva lučenje enzima i hormona koji imaju umirujući i uspavljujući učinak.

  1. Jača imunitet:Zahvaljujući bogatom vitaminskom i mineralnom sastavu, kopar jača organizam i štiti ga od infekcija. U tome mu posebno pomaže bogatstvo vitamina C. Također, pomaže kod izbacivanja viška vode i svih štetnih tvari iz organizma.
  1. Smiruje štucavicu:Kopar smiruje čitav organizam te pomaže kod izbacivanja plinova i sprečava stvaranje novih. Opuštanjem organizma i sprečavanjem nastanka različitih plinova zaustavlja se i štucavica.
  1. Pomaže kod bolova uzrokovanih artritisom:Zahvaljujući obilju kalcija i protuupalnom djelovanju, kopar jača kosti i smanjuje upale te bolove kod artritisa i gihta.
  1. Oralna njega :Davni narodni lijek protiv lošeg zadaha je žvakanje svježeg lišća kopra. No, osim što ima osvježavajuće djelovanje, lišće kopra sprečava infekcije u ustima te štiti desni i zube.
  1. Smiruje organizam:Osim što sprečava nesanicu, kopar umiruje živčani sustav te ima blagotvoran učinak na cijeli organizam.Regulira menstrualni ciklus:Kopar pomaže kod neredovitih menstruacija jer stimulira rad hormona kod žena.

Čaj od kopra

Čaj od kopra pomaže kod probavnih smetnji, prehlade, gripe, nervoze i nesanice.

Za čaj mogu se iskoristiti sjemenke ili lišće kopra (svježe ili sušeno).

Vrelom vodom (2,5 dl) prelijte četiri žličice sjemenki ili dvije žličice usitnjenog lišća. Čaj treba biti poklopljen dvadesetak minuta i pije se nezaslađen.U slučaju probavnih smetnja najbolje je popiti šalicu čaja petnaest minuta prije jela, do tri puta dnevno.Kod prehlade i gripe preporučljivo je popiti vrući čaj kako bi se potaknulo znojenje i mokrenje. Na taj se način izbacuju štetne tvari iz organizma i dodatno se pojačava ljekovito djelovanje kopra.

Uzgoj kopra

Kopar možete imati i u vlastitom vrtu jer je jednostavan za uzgoj. No važno je da ga posijete na osunčan dio, koji je zaštićen od vjetra.Sije se u rano proljeće, nakon zadnjeg zimskog mraza. Listovi se mogu stalno brati, a sjemenke u ranu jesen, kada dozriju.Kopar ima zeljastu stabljiku i može narasti od 30 pa sve do 130 cm, ovisno o uvjetima.

Listovi su uski, razgranati i končasti, a žuti cvjetovi počinju se pojavljivati u kasno proljeće i tijekom čitavog ljeta.Plodovi su tamnosmeđi i sazrijevaju tijekom kolovoza i rujna.Aroma biljke najsnažnija je prije cvjetanja.

Upotreba

Najčešće se koriste listovi kopra, ali mogu se koristiti i sjemenke.Listovi se dodaju jelima (npr. salatama, juhama, umacima, varivima), a od sjemenki i listova kuha se čaj.Usitnjeni kopar možete dodati gotovo svakom jelu kao začin za poboljšanje arome. Sjemenke kopra mogu se koristiti i za kiseljenje krastavaca.Sam kopar ima intenzivan miris, ali jelima daje blagu i osvježavajuću aromu.

Napomena:Trudnice bi trebale izbjegavati korištenje kopra u prevelikim količinama.

Izvor: alternativa-za-vas.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*