Rotkva crna i med: Prirodni lijek naših baka protiv kašalja i bronhitisa

Rotkva crna i med: Prirodni lijek naših baka protiv kašalja i bronhitisa

Najbolje i više puta dokazano sredstvo protiv bronhitisa, suhog i hronicnog kašlja kod djece i odraslih je – crna rotkva sa medom. To je recept koji su spravljale i naše bake.

Zahvaljujuci prirodnim sastojcima, ne samo da je jednostavan i ukusan, vec i izuzetno koristan, piše uspesnazena.com!

Ovaj prirodni lijek je odlicno sredstvo za iskašljavanje kod bolesti gornjeg respiratornog trakta. Mami nas jeftinocom i stopostotnom bezbjednošcu. Vecina djece rado uzima ovaj slatki lijek, cesto tražeci još. Ne izaziva nuspojave, a i veoma je jednostavan za pripremu.

Sirup protiv kašlja sa crnom rotkvom i medom:

Dakle, za pocetak treba otici na pijacu (ili u svoju baštu) i nabaviti jednu vecu crnu rotkvu, težine oko 400-500 grama. Bice potreban med (u krajnjem slucaju – šecer) i jedna manja cinija.

Priprema:

Sirup se priprema uvece za sutradan. Rotkvu dobro operite i osušite. Ako nije ravna, isjecite malo donji dio, da stoji ravno.

Odsjecite gornji dio, koji ce nam kasnije zatrebati.

Napravite udubljenje u rotkvi, ostavite zidove debljine oko 2 cantimetra. U udubljenje dodajte 2 kašike meda (da se napuni više od pola rotkve) ili 4 kašike šecera (ako ste alergicni na med).

Poklopite je poklopcem – gornjim odsjecenim vrhom. Ostavite da prenoci.

Za to vrijeme ce se u rotkvi pojaviti ljekoviti sirup, nezamenljiv u lijecenju kašlja. Ujutro možete poceti koristiti ovaj ljekoviti sirup.

Sirup protiv kašlja treba uzimati 4-5 puta dnevno, nekoliko minuta prije jela. Odrasli po 1 supenu kašiku, a djeca po 1 kafenu kašicicu.

U toku dana sirup cete iskoristiti, zato uvece u istu rotkvu opet dodajte med, a sutradan ponovo uzimate ovaj ukusan i ljekoviti sirup. Tek poslije dva-tri dana, možete promjeniti rotkvu .

Ovim ljekovitim sirupom se brzo oslobadamo suhog i upornog kašlja. A djeca ce ga prihvatiti sa zadovoljstvom.

Jedino, treba da budu oprezni dijabeticari i djeca mlada od godinu dana, jer veca kolicina meda može izazvati alergiju. Uprkos ljekovitosti, postoje kontraindikacije za korištenje: akutne bolesti gastrointestinalnog trakta, jetre, žucne kese i bubrega.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*