Sačuvajte kosu od sunca, soli i hlora

Leto je super. Sunce povoljno utiče na ljudsku psihu. Toplo vreme nas vuče da izađemo napolje, u parkove, na kupališta, reke i bazene. Za svo to vreme naša kosa je direktno izložena suncu. I kao što štitimo kožu, isto tako je potrebno da zaštitimo i našu kosu.

Ako ne štitimo leti kosu ona će do jeseni postati tanka, bleda i ispucala.Sunce, slana voda i hlor su hemijski faktori koji su zaslužni za letnje uništavanje kose.

Naime, na svakoj vlasi kose nalazi se sloj hidrolipidnog filma. Kosa koja je suva ionako muči muke s tim filmom, on je već uništen.Suva kosa koja je obojena ima još manje slojeva tog istog filma, a kada se doda sunce, slana voda i hlor, reklo bi se, nema joj spasa.

Kao i koži i kosi su potrebni proteini i vlažnost da bi ostala zdrava.Ipak, za razliku od kože koja može nadoknaditi vlažnost, navode stručnjaci, frizeri iz Web MD-a, kosa koja izgubi vlažnost mora se – ošišati. Nema joj spasa.

Sunce posvetljuje kosu, a morska so je isušuje. Dakle uklanjanjem boje kose uklanjaju se i ulja koja čine vlasi zdravima.Slana voda takođe loše utiče na kosu, iako neki vole kada im so iz mora ukovrdža kosu. Ona takoše isušuje vlasi što za posledicu ima pucanje krajeva i njihovo krzanje.

Kako zaštiti kosu?

Kada ste već svoju kosu predali suncu, vetru, soli ili hloru postane kasno. Teško je popraviti nešto što je već uništeno, zato je vrlo važno da je na vreme zaštitimo.

To možete uraditi na dva načina:

  • mehanički: stavljajte kapu, šešir ili maramu na glavu i što manje kvasite kosu ili
  • negom: upotrebljavajte balzame i regeneratore što više

Ukoliko ne dozvolite suncu da dođe do kose, ona se neće oštetiti.Uz pomoć ovih nekoliko trikova sprečićete letnje isušivanje kose:

  • Uvek, ali uvek nakon pranja kose stavite na nju regenerator, balzam ili kremu.
  • Koristite šampone za suvu kosu
  • Nosite sa sobom balzame koji se ne ispiraju. Balzami i regeneratori za kosu koji se ne ispiraju čine vašu kosu mekom, pa so mnogo teže dolazi do nje. Postoje naravno oni u spreju koje samo možete naprskati na kosu.

Pokušajte da nađete kremu za kosu sa zaštitnim faktorom, a ako u tome ne uspete jednostavno je naprskajte običnom kremom za sunčanje. Ionako ćete se krema sprati kada je pokvasite, piše Eljekarna24sata.hr

Nakon plaže učinite svojoj kosi uslugu i stavite na nju masku za kosu koju ste sami napravili. Sve što vam je potrebno je malo meda i pavlaka za kuvanje (ali ne biljna, već mlečna). Ta dva sastojka treba pomešati i staviti na kosu. Isperite nakon 10 do 15 minuta.

Još jedan dobar recept iz kućne radinosti za suvu i ispucalu kosu: pomešajte jaje, četiri velike kašike maslinovog ulja, pola zrelog avokada i dva decilitra vode. Tu smesu koja je odstojala pola sata utrljajte u kosu i ostavite da deluje 10 minuta.

Ukoliko dobro brinete o kosi tokom leta, izbećićete odlazak kod frizera na jesen.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*