Saznajte kako se sije kikiriki, kako raste i kada se vadi

Sjetva kikirikija

Sjemenke se vade iz mahuna uoči sjetve, a siju se na dubinu od 6-8 cm. Sije se u kućice, u redove razmaka 70-80 cm te 8-12 cm u redu (po jedna biljka). Po načinu formiranja plodova kikiriki se razlikuje od ostalih mahunarki.

Nakon oprašivanja cvjetova, tučak raste u dužinu i formira tzv. ginoforu, koja se uvlači u zemlju na dubinu 8-9 cm. Tu se razvije plod ginofore koje ostanu izvan zemlje, osuše se i uginu, zato je potrebno malo zemlje nagrnuti oko biljaka.

Plodovi kikirikija

Kikiriki se vadi u jesen iz biljke. Plodove kikirikija koje ostavljamo za sjeme očistimo od zemlje i posušimo na zraku, čuvamo u mahunama na prozračnom mjestu sve do sadnje.

Ostali kikiriki operemo od zemlje i lagano u pećnici na niskoj temperaturi dosušimo, odnosno malo dopečemo i možemo konzumirati.

Uzgoj iz hobija

Kikiriki je nešto novo što također može rasti i u našim vrtovima. Naime, valja reći da je kikiriki (zovu ga još i zemljin oraščić, zemno orašče, arhis) kultura tropskog područja. U nas ga uzgajaju uglavnom hobisti. Ukupne površine pod tom kulturom u nas su tako male da se ne vodi posebna briga oko uzgoja.

Vrijeme sadnje kikirikija

Ako nabavite kikiriki za sadnju, bit će to veliko iznenađenje za vas jer njemu i naša klima savršeno odgovara. Ta kultura voli plodna, duboka i rastresita zemljišta, s dovoljno vapna i humusa, a tlo bi trebalo obraditi već u jesen.

Sije se u proljeće i to u rokovima kad već nema opasnosti od mraza i hladnoće. Sjeme je najbolje čuvati u mahunama, sve do sjetve, i to na suhom i prozračnom mjestu.

Izvor: 2395,medjimurje.h

NAJBOLJI DOMAĆI NAPITAK ZA SKIDANJE SALA: Možete smršati i do 7kg za 10 dana! (VIDEO)

Podržite naš rad, lajkujte, sherujte video i kliknite na crvenu dugme "prati(subscribe)" BESPLATNO JE. Hvala.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*