Ubija želju za slatkišima, alkoholom I cigaretama: Biljka koju sami možete da uzgajate kod kuće!

Svako zna da je pušenje loše po zdravlje i da je vrlo teško ostaviti ga. Nikotin je veoma opasan i zarazan, čineći da žudite za njim sve više. Ako želite da ostavite pušenje, ovaj prirodan lek je najbolji za vas.Nedavna istraživanja koja su sprovedena u Nemačkoj pokazala su da ova biljka pomaže da ostavite nikotin i alkohol i uspešno suzbija ponovnu želju za tim. Ona blokira signale u vašem mozgu koji vam šalju želju za nikotinom. Ako želite da ostavite pušenje, dovoljno je da konzumirate vrlo malu količinu.

Stevija pripada redu hrizantema i potiče iz Paragvaja. Često je pre toga korišćena kao zaslađivač, dok nije otkriveno medicinsko dejstvo. Možete je naći u vidu tečnosti ili praška i zdravo je koristiti je u ishrani.Stevija se takođe preporučuje za sve one koji žele da smršaju i unormale krvni pritisak. Dobro je i za dijabetičare. Možete je koristiti kao masku za lice kako biste zategli kožu i učinili je mekanom. Dobra je protiv akni i kao preparat protiv starenja.

Ono što je najbolje od svega je to što možete potpuno sami da je uzgajate. Stevija raste tokom cele godine, ali ne može da cveta na hladnim temperaturama. Međutim, korenje ostaje čitavo i raste ponovo u proleće. Zasadite je u saksiju od 30 cm i koristite kvalitetno zemljište. Neka bude pod direktnim uticajem sunčevih zrakova i zalivajte je redovno da se ne osuši.

Potrudite se da ima dovoljno prostora oko sebe. Raste oko 40 cm u visinu u zavisnosti od sezone. Najbolje da sačekate da prođe zima i nakon toga je zasadite. Leti je redovno zalivajte.Stevija cveta u jesen, zato možete da uklonite male bele cvetove kako bi izrasli novi. U ovo vreme biljka raste i nisu svi listovi zdravi.

Osušite listove i moći ćete da ih koristite dosta dugo. Isecite dršku i ostavite samo listove. Poređajte ih na neku laganu tkaninu i osušite ih van sunčevog domašaja.Lišće će se osušiti za jedan dan. Pokupite ih i stavite u posudu. Zatim ih isitnite u prah rukom ili mašinom za mlevenje.

Čuvajte prah stevije u dobro zatvorenoj posudi ili tegli i zasladite jelo i piće po želji.Vodite računa i o tome da ovoj biljci ne odgovara vlažno zemljište, kako ne bi koren istrunuo. Ako počne da vene, onda je korenje trulo. Ponekad i insekti mogu biti problem.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*