VELIKE KORISTI PEPELA: Od sada nikada više nećete bacati ovaj prirodni produkt koji nastaje sagorijevanjem!

Vjerovatno ste svi do sada bacali pepeo koji nastane kao produkt sagorijevanja drveta, jer zapravo niste znali na koji način možete da ga iskoistite. On je jako koristan, možete ga iskoristiti na različite načine, tako da ga više nikada nemojte bacati.

Ljudi koje se bave poljoprivredom znaju koliko je on koristan, te kako može da bude dobar prilikom sadnje biljaka.

Možete da ga koristite za prihranu, ali isto tako i da biste povećali kiselost dijela zemlje na kojem želite da sadite povrće.

Pepeo svakako treba primjenjivati prilikom sadnje određenih biljaka, kao što su paradajz, bijeli luk, špinat, ali isto tako i kada sadite ruže u svom dvorištu.

Kada želite da posadite biljku, dodajte 1/4 šolje pepela u taj dio zemljišta, pa onda postavite i biljku.

Ukoliko vaši kućni ljubimci imaju buhe, onda vam pepeo može i tu pomoći. Pomiješajte pepeo sa jabukovom sirćetom, izmiješajte, pa pastu koju ste dobili nanesite po tijelu životinje.

Ostavite da odstoji neko vrijeme nakon čega treba da operete životinju!

Takođe, kada pepeo pomiješate sa vodom i ostavite nekoliko dana da odstoji, a potom procijedite, dobili ste ceđ. Ona je odlična za čišćenje odjeće, podova, srebrnine, hrđe sa mermernih površina.

Malo gušća varijanta pepela i vode u vidu paste može da skine mrlje sa namještaja. Takođe, sapun od ceđi odličan je za one koji imaju masnu kosu.

Pepeo dobro uklanja neprijatne mirise u stanu, ali i u frižideru, a djeluje slično kao sirće koje ostavite da “povuče” aromu neke ubuđale namirnice.

Pojedine štetočine, poput puževa i raznih insekata, ne podnose pepeo, pa ćete ih se vrlo lako riješiti uz pomoć ovog “otpatka”. Isto važi i za mrave – pospite mravinjak pepelom i mravi će odmah da odu.

Korisno je da i u ćoškove podruma pospete po malo pepela, jer ćete na taj način oterati miševe, bubašvabe i druge napasnike.

Pepeo može da pomogne i u čišćenju vaših kućnih ljubimaca od buva. Napravite pastu od pepela i sirćeta i namažite svoje životinje. Računajte da ćete poslije ovog tretmana morati i da ih okupate.

Izvor: novosti

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*