ZAMRZNETE LIST KOPRIVE Narodni travar otkriva prvu pomoć protiv alergija

ZAMRZNETE LIST KOPRIVE Narodni travar otkriva prvu pomoć protiv alergija
List koprive najbolje je nabrati, osušiti i čuvati u zamrzivaču. To deluje malo neobično, ali se pokazalo da zamrznuti list koprive ima još bolje i efikasnije dejstvo

Proleće je period kada sve u prirodi počinje da buja, cveta i raste, ali i vreme kada se suočavamo sa raznim alergijama, posebno na polen. Kada su simptomi alergije jaki to se može nepovoljno odraziti na zdravlje i kvalitet života. Pored prepisane terapije od strane lekara možete koristiti i biljna i potpuno prirodna sredstva u borbi protiv alergija.Narodni travar i novinar Momčilo Antonijević u Jutarnjem programu na RTS-u objasnio je kako se u lečenju alergija koristi list koprive – “List koprive najbolje je nabrati, osušiti i čuvati u zamrzivaču. To deluje malo neobično, ali se pokazalo da zamrznuti list koprive ima još bolje i efikasnije dejstvo kada su alergije u pitanju. Jednu punu supenu kašiku tog lista prelijete šoljom hladne vode, 250 ml, ostavite da odstoji 10-ak minuta, zagrevate ga do ključanja, kada provri, skinete sa šporeta, ostavite da stoji ponovo 15 minuta, procedite i popijete dve do tri šolje u toku dana.”
Kada je reč o alergiji na polen, Momčilo Antonijević objašnjava kako može da pomogne melem od hladno ceđenog maslinovog ulja, pčelinjeg voska i eteričnog ulja nane i eukaliptusa.

“Pre nego što izađete iz kuće, unutrašnjost nozdrva namažete ovim melemom, pa se polen ne lepi na sluzokožu nosa već na ovaj melem. Kada se vratite kući, vi to isperete i polen nema mogućnost da izazove alergijsku reakciju”. Dodao je da ovaj melem može da se koristi i spolja, mazanjem u predelu sinusa, ali i da se na kožu maže kada se javi alergija posle uboda insekata.

“Melem može da se kupi i da se pravi, ako želite da ga napravite treba vam 100 ml maslinovog ulja koje na blagoj temperaturi zagrejete sa 10 g voska. Kada se vosak otopi, vi to sipate u čistu i suvu kutijicu. kada se prohladi, dodajte 3,4 kapi etarskog ulja nane, 2,3 kapi etarskog ulja eukaliptusa. Promešajte i sačekajte da se stegne i nosite sa sobom i koristite kao pomoć protiv alergija na polen”, objasnio je narodni travar.

Izvor: alo.rs

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*