ZLATICA MI JE UNIŠTAVALA KROMPIR, UZELA SAM SAMO 1 SASTOJAK i zauvijek riješila problem: Više se nije pojavila u bašti

Krompirova zlatica najveća je štetočina koja napada krompir, a poslije i paradajz i patlidžan. Javlja se svake godine i toliko je opasna da može u potpunosti uništiti nasad. Kod nas može razviti jednu do tri generacije.

Obično do 600m nadmorske visine razvije dvije generacije godišnje, ako su povoljni uvjeti razvije se i treća generacija. Ženke krompirove zlatice su veoma plodne i mogu položiti i do 2000 jaja. Jaja su narančasto obojena i odložena u skupinama sa donje strane lista, piše Agroklub.rs.

Krompirova zlatica ima tek mali broj prirodnih neprijatelja.

Za ishranu je mogu koristiti jež, krtica i fazan. Grabežljive stjenice za ishranu koriste jaja zlatice, a efikasna u borbi protiv zlatice je i gljivica Bauveria bassiana. Prave se preparati sa sporama gljivice koji služe za suzbijanje zlatice, piše “Agroklub.com”.

Postoje različite metode suzbijanja krompirove zlatice, a uništavanje tih štetočina treba da počne već u proljeće. Svakako je preporučljivo da se poštuje plodored, odnosno da se krompir ne gaji na istom mjestu 4-5 godina.

Kada smo posadili krompir u čašice od jogurta treba staviti svježe oguljenu koru krompira, ali tako da bude ispunjena 1/3 čašice. Ovako pripremljene čašice potom treba zakopati između redova krompira i to tako da je ivica čašice u ravni s površinom zemljišta.

Nakon 3-4 dana trebalo bi obići čašice i pokupiti insekte koji su u njih upali. Redovno treba mijenjati kore krompira kada se osuše.

Krompirove zlatice ne mogu da podnesu miris trule lukovine crvenog luka. Prilikom sadnje pored krtola možete staviti i malo lukovine, ona će da truli i mirisom će terati zlatice. Biljne vrste kao što su ren, kamilica i pasulj svojim mirisom odbijaju zlatice.

One ne podnose ni miris četinara, a naročito bora. Usitnjena borova kora može se rasuti između biljaka ili se može napraviti preparat od borovih iglica. Biljke krompira takođe se mogu malčirati koprivom. Ta biljka, svojim žarećim dlačicama, sprječava zlatice da se uvuku u zemljište tokom najtoplijeg dela dana.

U borbi, takođe, može pomoći i preparat od samih zlatica. Potrebno je skupiti odrasle insekte u posudu od 1 litra, pa potom te zlatice potopiti u posudu sa 20 litara vode i zatvoriti. One će da uginu i neko vrijeme će plutati, a zatim potonuti na dno.

Potrebna je gotovo jedna sedmica da se to dogodi. Poslije toga preparat je spreman za upotrebu, ali se odlikuje visokom koncentracijom i potrebno ga je razrijediti vodom.

Nerazređen preparat može da spali lišće krompira. Taj preparat neophodno je razrediti prvi put u odnosu 1:1, drugi put u razmjeri 1:2, a treći put u odnosu 1:3.

Provjerite na jednoj biljci krompira kako reaguje na preparat, to jest da li ga je potrebno dodatno razrediti. Razne sorte krompira različito reaguju i potrebno im je prilagoditi koncentraciju preparata.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*