Blitva za jake kosti i dobar vid: Spremanje na dalmatinski način (RECEPT)

Poznato je da se blitva sa krompirom najviše jede u priobalnom području, ali i kontinentalci rado sve više uživaju u brojnim lekovitim svojstvima ovog povrća. Domaćice često zbog nedovoljne upućenosti prave grešku, i misle da je blitva sa zadebljalom stabljikom stara i odrvenela i da nije za upotrebu. Ali, baš naprotiv, ta sočna, debela i mesnata peteljka se peče i kuva.

Beta vulgaris je veoma korisna i zdrava povrtarska biljka, srodnica je spanaća i uzgaja se zbog njenog izuzetno hranljivog lišća. U daljem tekstu vam donosimo kako da pripremite razna jela sa blitvom i za šta je sve dobro ovo lisnato zeleno povrće.

BLITVA LEKOVITOST I UPOTREBA

Blitva latinski naziv Beta vulgaris je povrtarska biljka i spada u lisnato povrće, listovi su joj krupni i zeleni. Boja stabljike može da varira, postoje različite sorte blitve. Najsličnija je spanaću, kao što smo već i napomenuli, na trpezi se najčešće poslužuje blitva sa krompirom – omiljeno mediteransko jelo. Po listovima, dosta je slična cvekli, jedino što su kod blitve vitamini u listovima, a ne u korenastom delu.

Kako se sadi blitva? Može da se seje od februara do juna, seme sejemo u redove na dubinu od 3 cm. Ako ste je gusto posejali, slobodno možete da je rasadite.Listove možete da sečete i da berete u toku cele godine, bez vađenja korena. Iz korena će da narastu novi listovi. Kada uberete listove, oni ne mogu dugo da ostanu sveži, i tada je najbolje da primenite zamrzavanje blitve.

Kultivisane su dve vrste blitve, tako da je lepeza jela koja mogu da se spremaju znatno šira nego od španaća. Izuzetno je delotvorna kod podizanja imuniteta, a predstavlja i savršeni diaretik. Predstavlja idealnu namirnicu za odžavanje telesne težine, i u tom smislu najbolja je blitva sa krompirom i limunovim sokom, jer obezbeđuje našem organizmu velike količine vitamina C. Osim što je bogata vitaminom C, sadrži još i vitamin B, magnezijum, gvožđe,kalijum, kalcijum, i mangan, a poseduje veliku količinu proteina, celuloze i ugljenih hidrata i biljnih ulja. Celulozna vlakna iz blitve su važna za ishranu jer za sebe vezuje višak vode i sve otrovne sastojke, takođe ubrzavaju prolaz hrane kroz creva i otklanjaju tegobe prilikom varenja.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*