Čudesni kupus: Liječi disajne puteve, glavobolju, ublažava upale

Ovo povrće je zbog svoje energetske vrednosti, hranljivih materija i zbog bogatstva vitaminima postao nezaobilazna namirnica u domaćoj kuhinji.

U salati, za sarmu, kuvani slatki ili kiseli… Kupus je na trpezama zauzeo počasno mjesto. Podsjećamo vas zašto ga toliko volimo i otkrivamo vam neke nove činjenice o ukusnom i zdravom povrću:Gusta supa od kupusa dobra je za plućne bolesnike jer jača disajne puteve.

Ako imate problema s dojenjem, odnosno upaljenim dojkama i zapušenjem mliječnih kanala, problem možete riješiti kupusom. Listove kupusa obmotajte oko grudi pa preko njih stavite grudnjak. Vremenom će kupus omekšati, a grudi se osloboditi bolnih kvržica nastalih zbog zastoja mlijeka.

Svježe iscjeđeni sok od crvenog kupusa, pomješan s malo šećera ili, još bolje, s medom, blagotvorno djeluje na pluća.

Kuvani kupus je teško svarljiv. Sirovi kupus (sladak ili kiseli) želudac svari za dva sata, dok mu za kuvani treba četiri sata. Kuvani slatki kupus ne bi trebalo da uzimaju osobe koje pate od glavobolje ili imaju osjetljiv želudac.

Ljekovitost kiselog kupusa može se povećati se ako se pri kiseljenju između redova kupusa stavlja red lišća vinove loze, grožđa, na kriške narezane dunje i jabuke, kukuruz, kim i komorač, a soli sasvim malo. Tako ukiseljen kupus prikladan je za jelo i za lijek.

Izvor: stvarukusa.rs

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*