Pasta od susama: najmoćniji lek na svetu, lečI hipertenziju, obara nivo holesterola, pomaže u mršavljenju! (recept)

Ova paste se od davnina koristi u Kini, čuva zdravlje tela, ali i daje odličan ukus jelima

Tahini ili susamova pasta je namaz koji se koristi za pripremu mnogih jela, ali takođe i čuva zdravlje celog organizma.

Prve beleške o tahini nađene su u arapskoj kuvarici iz 13. veka. Iz arapskih zemalja proširio se na Indiju, Koreju i Japan. Pun je esencijalnih vitamina, minerala i aminokiselina.

Ovih 8 prednosti za organizam ćete dobiti ukoliko je uvrtsite u svoju ishranu:Normalizujte krvni pritisak.Sastav paste sadrži antioksidante, biljne lignane i kalijum, koji doprinose poboljšanju lipidnog profila i, shodno tome, nižem pritisku.Smanjite nivo lošeg holesterola.Zahvaljujući prisustvu fitosterola (beta-sitosterola) u pasti, holesterol drži pod kontrolom.

Namirnice koje se ne kupuju za vreme korona virusa: Može biti opasno po život!Pomaže u mršavljenjuZbog sadržaja isključivo zdravih masti, ova pasta je odličan saveznik u skidanju kilograma. Zbog velike količine proteina dugo ćete biti siti, što će kao rezltat dati manje kilograma nakon nekog vremna.

Stimuliše rad moždanih ćelija.Zbog prisustva mangana, kalijuma, kao i omega-3 masnih kiselina, ubrzava se razvoj nervnih tkiva, poboljšava pamćenje i koncentracija.Poboljšava stanje kože i uklanja akne.Koža se temeljno čisti zahvaljujući velikoj količini cinka.

  1. Poboljšava potenciju.I ovog puta, cink,igra ključnu ulogu. Zahvaljujući ovom mineralu, stimuliše se prirodna proizvodnja testosterona, povećava se libido i podržava erektilna funkcija.
  1. Preporučuje se ženama u menopauzi.Zahvaljujući prirodnim fitoestrogenima u pasti, smanjuju se simptomi menopauze i reguliše rad hormona. Bilo bi dobro da ga korisi svaka žena, jer smanjuje rizik od nastanka raka dojke i jajnika.
  1. Jača nervni sistem.Da bi nervni sistem pravilno funkcionisao, potrebni su mu vitamini grupe B, koji se nalaze u susamovoj pasti.Postoji nekoliko recepata za pravljenje tahinija, ali danas pričamo o onom tradicionalnom:

Biće vam potrebno maslinovo ulje i semenke susama.

200 g susama desetak minuta pržite na tiganju stalno mešajući, a zatim ga sameljite u blenderu sa 2-3 kašičice maslinovog ulja. Po želji, tahinu možete dodati i 1-2 kašičice limunovog soka i morsku so, ili kakao, med, vanilu i čokoladu. Sirovo jelo tahina sadrži više hranjivih sastojaka, a pravi se na isti način, ali bez prženja semenki susama.

Izvor: stil.kurir.rs

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*