Kad biste znali koliko je SOK OD KROMPIRA ljekovit, pili biste ga svaki dan! (RECEPT)

Najjednostavnija rješenja su ponekad i najbolja. Ovaj recept možete veoma lako da napravite, ne košta skoro ništa, a može mnogo da pomogne.

 

Možda ćete se zapitati zašto bi neko pio sok od krompira (a da nije u pitanju votka), ali nije sve u ukusu. Najljekovitije stvari imaju potpuno neprivlačan ukus za nas, a ono što nam je najukusnije, najviše nas truje.

 

Sok od krompira je prilično bljutav i bezukusan, ali zato je veoma zdrav, pa se pije i u okviru čuvene Brojsove medicinske dijete. Evo za šta je sve dobar ovaj ljekoviti sok.

 

Alkalizuje tijelo

Sok od krompira je bazan pa zato može da pomogne u uspostavljanju kiselo-bazne ravnoteže organizma, što je veoma važno za nas, jer način ishrane danas uzrokuje da naše tijelo uvijek naginje ka kiselosti.

Pomaže protiv gihta

 

Smanjuje nivo mokraćne kiseline i samim tim pomaže protiv gihta.

 

Ima protivupalno dejstvo

 

Zbog ovoga sok od krompira može da pomogne kod artritisa i drugih oblika upalnih procesa, posebno zglobova, a pomaže i kod bolova u leđima. Takođe, podstiče cirkulaciju u svim dijelovima tijela.

 

Čisti kožu

 

Ima smirujuće dejstvo na ekceme, pa čak i akne, pomaže da se očisti koža.

 

Pomaže u mršavljenju

 

U tu svrhu treba piti po šolju soka od krompira prije doručka i uveče 2-3 sata prije spavanja.

 

Čisti jetru

 

Zato može da se koristi za detoksikacijske dijete (kao što se i koristi u Brojsovoj dijeti), ali takođe i da se potpomogne funkcionisanje jetre i žučne kese, ukoliko postoje problemi. Pije se 2 dl ujutru na prazan stomak.

 

Pomaže u liječenju gastritisa i čira

 

U tu svrhu preporučuje se da se uzima po jedna kašika soka od krompira razređenog sa malo vode, pola sata prije doručka, ručka i večere.

 

Kako se pravi?

 

Veoma je jednostavno napraviti ovaj ljekoviti sok. Krompir dobro operite i uklonite s njega sve klice i zelene dijelove kore ako ih ima. Zatim ga narendajte, stavite u lanenu krpu i iscijedite sok (možete upotrebiti i sokovnik). Sok uvijek pijte svježe nacijeđen, a ako vam je neukusan, možete ga pomiješati sa sokom od limuna, jabuke, šargarape, medom…

 

Izvor: telegraf

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*