Riba jeste zdrava po vaš organizam, ali ne svaka! Ovo su 4 vrste riba koje treba da izbegavate

Izbalansirana ishrana koja uključuje i konzumiranje ribe recept je za zdrav život.Predstavljamo vam vrste ribe koje imaju visok nivo žive, pa mogu da budu štetne po vaše zdravlje ukoliko ih svakodnevno konzumirate.Izbalansirana ishrana koja uključuje i konzumiranje ribe recept je za zdrav život. Prirodni izvor proteina, sadrži jod, selen, kalcujum, vitamine A i D, kao i omega 3 masne kiseline – to su sve nutrijenti koje sadrži riba.

Međutim, neke vrste ribe sadrže visok nivo žive, koja spada u teške metale, pa bi trebalo da ih izbegavate.Agencija za sigurnost hrane u Španiji (AESAN) u više je navrata upozorila na prisutnost ovog materijala u različitim ribama.Koje ribe sadrže najviše žive i da li mogu da budu štetne?

Plavorepa tuna

Plavorepa tuna je jedna od vrsta ribe koja sadrži visok nivo žive. U Evropi se može pronaći na atlantskim obalama i u Sredozemnom moru i mogu doseći veličinu od stotine kilograma, zbog čega akumuliraju veliku količinu spomenutog teškog metala.Koje vrste riba bi trebalo dva puta nedeljno da konzumirate?

Sabljarka

Sabljarka je velika grabljivica i karakteriše je dugi spljošteni kljun. Ova vrsta može da bude dugačka od četiri metra i da dosegne težinu veću od 500 kilograma, pa tako i sadrži veliku količinu žive u poređenju s drugim ribama.

Ajkule

Ajkula je jedna od većih grabljivica, a njena veličina i sposobnost hranjenja drugim manjim vrstama čini je vrstom s visokim nivoom žive.

Štuka

Štuka je riba koja može da živi u slanom i slatkovodnom okruženju. Njen karakter grabljivice i veličina čini je jednom od vrsta koje čuvaju više žive u svom telu.

(Izvor:usn1.net)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*